Sposób przygotowania:
baba z rodzynkami
mleko lekko podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. polowe mleka mieszamy z drożdżami. wsypujemy ok 4 łyżek maki i dokładnie mieszamy. odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
resztę mąki mleka i jajka zagniatamy z miękkim tłuszczem solą i cukrem na jednolitą masę. do tej masy dodajemy drożdże i ponownie zagniatamy. odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
dno wykładamy migdałami.
ciasto zagnieść ostatni raz tym razem dodając rodzynki ciasto przełożyć do formy i pozostawić na 30 minut po tym czasem piec w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni, posypać cukrem pudrem.
resztę mąki mleka i jajka zagniatamy z miękkim tłuszczem solą i cukrem na jednolitą masę. do tej masy dodajemy drożdże i ponownie zagniatamy. odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
dno wykładamy migdałami.
ciasto zagnieść ostatni raz tym razem dodając rodzynki ciasto przełożyć do formy i pozostawić na 30 minut po tym czasem piec w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni, posypać cukrem pudrem.