mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Babcina babka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna baka z rodzynkami.

Babcina babka z rodzynkami

Składniki:

Babcina babka z rodzynkami

 

  • 25 dag margaryny "Kasia"
  • 4 jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 15 dag rodzynek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babcina babka z rodzynkami
Na początku garnku rozpuścić całą margarynę.Rozpuszczoną zdjąć z ognia i ostudzić.
Następnie utrzeć jajka z cukrem na puszysty krem.Dodać mąkę pszenną,ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Dokładnie zmiksować. Dodać kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie zmiksować. Potem wlać rozpuszczoną margarynę.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Po kilku minutach wyjąć,osuszyć i lekko oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec babkę 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy i zimną posypać cukrem pudrem.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka