Sposób przygotowania:
Babcine bliny
Do miseczki wkładamy drożdże,cukier,dodajemy ciepłe mleko, odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy masa podwoi objętość dodajemy żółtka ,obie mąki ,wodę i wyrabiamy ciasto [najłatwiej robotem] na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy sól i roztopione letnie masło,składniki łączymy, całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe pozbawione przewiewów miejsce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy ciasto. Gdy przy brzegach smażonych blinów pokażą się pęcherzyki przekładamy na drugą stronę i delikatnie rumienimy. Gotowe przekładamy na wygrzany talerz , ustawiony na naczyniu z gorącą wodą i trzymany pod przykryciem .Zakąska podana z dodatkiem czarnego lub czerwonego kawioru z paseczkami wędzonego łososia lub gęstą , kwaśna śmietaną .
edytaha