Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Babcine bliny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W jednej porcji jest około 350kcal

Babcine bliny

Składniki:

Babcine bliny

 

 

  • młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej],
  • szklanka mąki tortowej,
  • 5dag drożdży,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • sól,
  • pół łyżeczki cukru,
  • masło i oliwa[pół na pół] do smażenia

Sposób przygotowania:

Babcine bliny
Do miseczki wkładamy drożdże,cukier,dodajemy ciepłe mleko, odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy masa podwoi objętość dodajemy żółtka ,obie mąki ,wodę i wyrabiamy ciasto [najłatwiej robotem] na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy sól i roztopione letnie masło,składniki łączymy, całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe pozbawione przewiewów miejsce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy ciasto. Gdy przy brzegach smażonych blinów pokażą się pęcherzyki przekładamy na drugą stronę i delikatnie rumienimy. Gotowe przekładamy na wygrzany talerz , ustawiony na naczyniu z gorącą wodą i trzymany pod przykryciem .Zakąska podana z dodatkiem czarnego lub czerwonego kawioru z paseczkami wędzonego łososia lub gęstą , kwaśna śmietaną .