musicofthesun

musicofthesun

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Babcine kokosanki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie, pyszne ciasteczka na osłodę dnia.

Babcine kokosanki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babcine kokosanki.

 

  • Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 3 całe jajka
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Na polewę:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 4-5 łyżek kakao
  • 15 łyżek mleka

 

  • Posypka:
  • opakowanie 500g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Babcine kokosanki.
Całe jajka ubić z cukrem, do tego dodać rozpuszczone masło z miodem, a następnie mąkę z proszkiem. Piec w temperaturze 100 stopni do momentu, aż wykałaczka nie będzie się mazać. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ciasto pokroić w kawałki. Wszystkie składniki na polewę zagotować. W ciepłym maczać kawałki ciasta, obsypać z każdego boku wiórkami.
Babcine kokosanki.
Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy ciasto do formy i pieczemy.
Babcine kokosanki.
Po wystudzeniu kroimy ciasto na kawałki.
Babcine kokosanki.
Następnie obtaczamy w ciepłej, ale nie gorącej polewie.
Babcine kokosanki.
Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.