zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babeczki drożdżowe z wkładką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne babeczki na gorącą kolację, z ciekawym i pysznym nadzieniem z mielonki i serka topionego - polecam!

Babeczki drożdżowe z wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki drożdżowe z wkładką

 

  • Ciasto
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 szk ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie
  • 300 g mielonki tyrolskiej
  • 1 cebula
  • 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • Dodatkowo
  • odrobina mleka
  • mak

Sposób przygotowania:

Babeczki drożdżowe z wkładką
Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką.



Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
Babeczki drożdżowe z wkładką
przygotować ciasto drozdżowe i pokroić składniki na nadzienie
Babeczki drożdżowe z wkładką
zostawić ciasto do wyrośniecia a potem rozwałkować i wycinać kółka
Babeczki drożdżowe z wkładką
krążki układać do foremek i napełniać nadzieniem
Babeczki drożdżowe z wkładką
dorowe babeczki zosatwić do podrośnięcia a potem upiec