jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki ryżowe z dynią i żurawiną. z odrobiną wędzonej kiełbaski są świetną propozycją na lekki obiad.

Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe

 

  • 200 gramów ryżu brązowego ugotowanego al`dente
  • 1 łyzka masła sklarowanego
  • 4 niewielkie wędzone frankfuterki
  • miąższ z połówki niewielkiej dyni (około 500g)
  • 1 duża cebula
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • szczypta chilli
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżeczki żurawiny przesmażonej na miodzie
  • sałata rukola do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe
Obieramy cebulę. Kroimy ją w ćwierć plasterki . Wędzone surowe kiełbaski kroimy na centymetrowe kawałeczki. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmażamy kiełbaskę po czym dodajemy i szklimy cebulkę. Obieramy dynię, kroimy ją w paski a następnie w plasterki. Dodajemy do zawartości patelni. Dodajemy chilli i imbir. Dodajemy suszoną żurawinę, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym do smaku. Dusimy podlewając niewielką ilością wody (by nie przypalić dania) około 10 minut. na końcu dodajemy ugotowany ryż i podgrzewamy go w masie dyniowej przez kolejne 10 minut mieszając. Doprawiamy ostatecznie danie do smaku. Do foremek lub filiżanek nakładamy masę ubijając leciutko. Przewracamy je na talerze jak babki z piasku. Podajemy udekorowane żurawiną przesmażoną na miodzie i rukolą.
Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe
Na rozgrzanym na patelni maśle podsmażamy kiełbaskę po czym dodajemy i szklimy cebulkę.
Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe
Obieramy dynię, kroimy ją w paski a następnie w plasterki.
Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe
Pokrojoną dynię dodajemy do zawartości patelni. Dodajemy chilli i imbir.
Babeczki ryżowe dyniowo żurawinowe
Żurawinę (świeżą) przesmażamy na patelni z łyżką miodu i szczyptą soli. dekorujemy nią babeczki