Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Babeczki "Figa z makiem"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Babeczki makowe na bazie białek, a w nich suszone figi. Wszystko fajnie chrupie i w tym przypadku figa z makiem to coś całkiem smacznego :)

Babeczki "Figa z makiem" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki "Figa z makiem"

 

  • ok 500g fig suszonych
  • wino czerwone
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 200g masła
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Babeczki "Figa z makiem"
Figi zalać winem i odstawić na parę godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać porcjami cukier, aż całkowicie się rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Wsypać mak i powtórzyć czynność. Wlać powoli rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Objętość znacznie się zmniejszy. Wlewać ciasto łyżką do foremek na muffinki. Wciskać do środka odsączoną figę. Przykryć masą owoc. Piec w 180*C przez ok 30min. Rozpuścić czekoladę i ozdobić wystudzone babeczki. Smacznego! 
Babeczki "Figa z makiem"
Figi namoczyć w winie, najlepiej na całą noc.
Babeczki "Figa z makiem"
Do ubitych białek dodawać cukier i cukier waniliowy.
Babeczki "Figa z makiem"
Na końcu do masy białkowej wlewać powoli rozpuszczone masło.
Babeczki "Figa z makiem"
Wciskać po jednej fidze do każdej babeczki.

Tagi:

czekolada mak