Sposób przygotowania:
Tartaletki z dżemem figowym
babeczki: -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. -Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki. -Wbić żółtko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. -Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki. -Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i wypełnić np. fasolką. -Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C. -Tarteletki piec ok.10 minut, usunąć folię z fasolką. -Każda babeczkę wypełnić dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut. dżem: -Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki. -Wrzucić do rondelka, dodać wodę /na dno /, sok wyciśnięty z cytryny. -Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. -Dodać kieliszek trunku i wymieszać. wykończenie: -Serek i miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środekwystudzonych babeczek. -Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.
zbysiowa
Netka