cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tartaletki z dżemem figowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kruchutkie, słodziutkie i pyszne babeczki z nadzieniem figowym.

Tartaletki z dżemem figowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tartaletki z dżemem figowym

 

  • /6 szt /
  • ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • dżem figowy :
  • 8 dojrzałych świeżych fig
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki wody
  • kieliszek rumu lub brandy
  • oraz
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2-3 figi do dekoracji
  • cynamon
  • miód do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tartaletki z dżemem figowym
babeczki: -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. -Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki. -Wbić żółtko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. -Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki. -Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i wypełnić np. fasolką. -Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C. -Tarteletki piec ok.10 minut, usunąć folię z fasolką. -Każda babeczkę wypełnić dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut. dżem: -Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki. -Wrzucić do rondelka, dodać wodę /na dno /, sok wyciśnięty z cytryny. -Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. -Dodać kieliszek trunku i wymieszać. wykończenie: -Serek i miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środekwystudzonych babeczek. -Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.
Tartaletki z dżemem figowym
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Tartaletki z dżemem figowym
Podpieczone babki wypełnić dżemem a po zapieczeniu wystudzić i ozdobić kremem z mascarpone.