aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z figami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto wkładka najlepsza same dobroci bo bakalie różnorodno -smakowe ! Ekstra masa! Polecam gorąco Wam !

Ciasto z figami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z figami i orzechami

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 4 dag kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 dag mąki
  • 28 dag cukru
  • Ciasto z figami:
  • 20 dag krojonych drobno fig
  • 20 dag rodzynek
  • 12 białek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek cukru
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • Masa:
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 margaryna
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki alkoholu
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z figami i orzechami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy wylewamy na blachę 25/36. Pieczemy do 30 min. Chłodne przekrawamy na pół. Ciasto z figami: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wszystkie wymienione w składnikach bakalie, mąkę pszenną i proszek od pieczenia. Mieszamy i pieczemy w formie 25/36 do 40 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka z cukrem ucieramy na parze. Studzimy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku. Studzimy. Margarynę ucieramy i łączymy z czekoladą, żółtkami i alkoholem. Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa- ciasto z figami- masa- biszkopt
Ciasto z figami i orzechami
Ciasto z figami: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wszystkie wymienione w składnikach bakalie, mąkę pszenną i proszek od pieczenia.
Ciasto z figami i orzechami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Ciasto z figami i orzechami
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku. Studzimy.
Ciasto z figami i orzechami
Żółtka z cukrem ucieramy na parze. Studzimy.