slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na słodziutkie babeczki wykonane z gotowego ciasta francuskiego z moimi ulubionymi pistacjami.

Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami

Składniki:

Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami

 

  • pół op. ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 50 g obranych pistacji
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 białko kurze

Sposób przygotowania:

Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami
Pistacje mielimy na drobno. Twaróg przekładamy do miseczki, dokładamy zmielone pistacje, cukier i białko. Mieszamy razem dokładnie.

Z ciasta francuskiego wykrawamy duże kółka (ja wykroiłam je największą metalową obręczą). Okrągłymi kawałkami ciasta wykładamy wgłębienia w blaszce na babeczki a następnie wypełniamy je farszem twarogowo -pistacjowym- ok. 2 czubatych łyżeczek i wyrównujemy.

Resztę ciasta francuskiego które zostało po wycięciu kółek układamy na wierzchu każdej babeczki.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy.