Pistacje, inaczej orzechy pistacjowe, można jeść zarówno na surowo, jak i prażone. Mają słodki smak i przyjemny zapach. Zawierają około 50 procent tłuszczu. Używa się ich głównie przy produkcji tortów, strucli, lodów, budyniów, marcepanów. Przepyszne lody pistacjowe to deser, który w upalne dni ochłodzi trochę atmosferę. Te zielone orzeszki - a mowa tu o pistacjach - uwielbiają zaskakiwać. Znajdziemy je w wielu niezwykłych odsłonach. Przepyszne ciasta z pistacjami, które mogą pojawić się zarówno w kremie, spodzie, albo jako dekoracja, zachwycą Waszą rodzinę jak i przyjaciół. Przykładem takiego ciasta może być znana baklava.

Oprócz cudownych deserów pistacjowych, orzechy te lubią pojawiać się jako dodatek do sałatek, czy mięs. Koniecznie musicie spróbować wyśmienitego pasztetu drobiowego z pistacjami albo kurczaka otulonego kruchą panierką z pistacji. Warto sięgnąć po kombinacje ryby i pistacji. Takie zestawienie nie tylko będzie smaczne, ale również zdrowe. Wypróbujcie też likieru pistacjowego. Idealnie nada się do nasączania spodów biszkoptu.

Pistacje, tak jak inne orzechy, łatwo pleśnieją. Gdy mają zatęchły lub inny specyficzny smak, nie należy ich zjadać. Zapleśniałe pistacje wytwarzają aflatoksyny (toksyczne związki), które mogą powodować dolegliwości układu pokarmowego, np. biegunkę czy wymioty. Ponadto jedzenie orzechów pistacjowych nie jest polecane kobietom w ciąży, ze względu na ich ciężkostrawność. 

Pistacje są jednymi z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Są bogatym źródłem witaminy B, potasu, magnezu i błonnika. Jedna pistacja ma tylko 3 kcal. Zielony kolor orzecha związany jest z jego dużą zawartością luteiny. Zapobiega ona powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej oka. Dodatkowo pistacje mają wyższy potencjał antyoksydacyjny (zwalczają wolne rodniki, które powodują przyspieszone starzenie się organizmu i zaburzenia układu krążenia) niż filiżanka zielonej herbaty.

Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi wypróbowanymi przepisami na pistacje. Jeśli brakuje Wam inspiracji, przejrzyjcie zgromadzone już przepisy. Na pewno znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie.

Lody pistacjowe

Lody pistacjowe

Lody pistacjowe z pewnością zasmakują wszystkim wielbicielom orzechowego smaku. Przygotuje się je z takich składników, jak: orzeszki pistacjowe, mleko, śmietana kremówka 36%, cukier, jasny syrop kukurydziany z dodatkiem aromatycznego ekstraktu z migdałów i wanilii. Zamiennikiem syropu może być miód. Lody pistacjowe zrobi się również w wersji z jajkami, wówczas potrzebne są: prażone i solone pistacje, śmietanka 30%, mleko, cukier. Domowe lody można serwować w pucharkach lub jako dodatek do ciast.

Orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe, czyli piniole, są jadalnymi nasionami sosny pinii. Rosną w krajach śródziemnomorskich oraz na wybrzeżu Morza Czarnego. Orzeszki piniowe mają podłużny kształt, jasny kolor i sosnowy aromat. Ponadto są miękkie i delikatne w smaku. Piniole stanowią bogate źródło błonnika, białka, zdrowych tłuszczów, witaminy K, niacyny, potasu oraz cynku. Z orzeszków przygotowuje się pesto, sosy, masła, pasty, kremy, farsze, miody i oleje. Świetnie komponują się z makaronami, daniami mięsnymi, sałatkami, deserami i wypiekami.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca, czyli nerkowce, są bogate w białko, błonnik, potas i zdrowe kwasy tłuszczowe. Mają kremowy kolor i delikatny smak, a przy tym są miękkie. Orzechy nerkowca doskonale smakują same bądź w połączeniu z wypiekami, deserami, owocami i bakaliami. Z nerkowców można zrobić również pożywną pastę. Orzechy wystarczy zalać odrobiną wody oraz oliwy i zblendować na gładką masę. Następnie doprawia się je cukrem pudrem i solą. Pasta z nerkowców stanowi smaczny dodatek do pieczywa.

Tadżin

Tadżin

Tadżin to arabski, gliniany, głęboki talerz ze stożkowatą pokrywką. Naczynie służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Tadżin to również marokańskie dania z wołowiny, które przyrządza się w talerzu o tej samej nazwie. Do zrobienia potrawy potrzebne są, poza mięsem, oliwa z oliwek, cebula, kolendra, cieciorka, pomidory, bulion warzywny, kabaczek, śliwki oraz migdały. Wołowina jest zanurzana przed przyrządzeniem w marynacie. Tadżin serwuje się z kuskusem.

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi i fistaszkami, są uprawiane w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji. Świetnie smakują zarówno same, jak i w połączeniu z innymi produktami. Orzechy ziemne można dodawać do mięs, sosów, makaronów, kasz, sałatek, serów, czekolad, deserów oraz wypieków. Ze zmiksowanych fistaszków powstaje pyszne masło orzechowe, a także kremy, musy, dipy i farsze. Orzeszki można uprażyć, posolić, a następnie podać jako pożywną przekąskę. Produkt dobrze komponuje się z bakaliami.

Baklawa

Baklawa

Baklawa, inaczej bakława lub baklava, to deser wywodzący się z kuchni tureckiej. Cieszy się popularnością również w Grecji, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Baklawę przygotowuje się z kilkunastu warstw cienkiego ciasta filo przełożonego orzechami i bakaliami. Do wypieku można dodać między innymi posiekane orzechy włoskie, arachidowe, laskowe, pistacje i migdały. Całość łączy się za pomocą słodkiego syropu cukrowego lub miodowego. Przed podaniem ciasto należy pokroić na małe porcje, zwykle w kształcie trapezów lub prostokątów. Baklawa orzechowa najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu.

Znaleźliśmy 18 przepisów w kategorii Pistacje

Terrine z pistacjami

Terrine z pistacjami

anemon anemon
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: