kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z brzoskwiniami i krystaliczną galaretką. Przygotowanie na jogurcie z dodatkiem ksylitolu i żelatyny. Polecam na deser.

Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami

Na galaretkę z owocami :

  • 1 krystaliczna galaretka
  • 450 ml gorącej wody
  • 2 brzoskwinie

Na masę jogurtową :

  • 8 łyżek gorącej wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 duży cukier wanilinowy

Ponadto :

  • 10 foremek silikonowych

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami
Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do galaretki, mieszamy.
Do każdej silikonowej foremki wlewamy po 1 łyżce galaretki z owocami i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy. Po steżeniu galaretki w silikonowych foremkach przygotowujemy masę jogurtową.
Do miski przekładamy pozostałe składniki na masę jogurtową i mieszamy. Dolewamy letnią żelatynę i ponownie mieszamy, wlewamy po 2 łyżki do każdej silikonowej foremki i wstawiamy do lodówki.
Na stężoną masę jogurtową wlewamy resztę galaretki z owocami ( jeśli galaretka za mocno stężała musimy ją podgrzać )
Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie przekładamy do galaretki i mieszamy.
Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami
Na dno silikonowych foremek przekładamy galaretkę z owocami.
Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami
Wszystkie składniki na masę jogurtową mieszamy.
Babeczki jogurtowe na zimno z brzoskwiniami
Masę jogurtową przelewamy na stężoną galaretkę.