edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Babeczki keksowe z wisienką

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Dla miłośników ciasta piaskowego – keks w formie babeczek - łatwiej jeść i nie kruszy się przy krojeniu :)

Babeczki keksowe z wisienką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki keksowe z wisienką

 

  • SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ
  • NA 12 SZTUK:
  • 9 dag masła
  • 3 jajka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 12 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki rumu
  • 6 dag drobnych rodzynek
  • 7 dag drobno pokrojonych owoców kandyzowanych
  • 12 wisienek kandyzowanych

Sposób przygotowania:

Babeczki keksowe z wisienką
Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami. Mąkę przesiałam do miski, i wymieszałam z proszkiem do pieczenia – 1 łyżeczkę mąki wymieszałam z owocami kandyzowanymi i rodzynkami. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Miękkie masło roztarłam, nie przerywając miksowania dodałam po jednym jajku, a następnie cukier wanilinowy i porcjami cukier puder. Do puszystej masy wlałam rum wymieszany z sodą oczyszczoną i wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam na jednolite ciasto. Na koniec dodałam owoce i wymieszałam łyżką. Ciasto rozłożyłam do 12 papilotek. W każdą porcję lekko wcisnęłam kandyzowaną wisienkę. Piekłam 20-25 minut do suchego patyczka.
Babeczki keksowe z wisienką
Kandyzowane owoce i rodzynki wymieszałam z odebraną łyżeczką mąki.
Babeczki keksowe z wisienką
Na koniec do jednolitej masy dodałam omączone owoce.
Babeczki keksowe z wisienką
Ciasto rozłożyłam do dwunastu papilotek.
Babeczki keksowe z wisienką
W każdą porcję lekko wcisnęłam kandyzowaną wisienkę.