eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babeczki kokosowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest z nimi trochę pracy,ale warto.

Babeczki kokosowe Eli

Składniki:

Babeczki kokosowe Eli

 

  • 10 dkg kokosu
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 3 krople olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • olej do wysmarowania foremek
  • foremki do babeczek
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Babeczki kokosowe Eli
Z żółtek,mąki,masła,1/2 szklanki cukru,soli,1/3 cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić ciasto.Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać resztę cukru i dalej ubijać.Do piany dodać kokos,kaszę mannę,resztę cukru waniliowego,olejek i delikatnie wymieszać.Foremki wysmarować olejem i do połowy wysokości dać ciasto.Na ciasto w foremkach rozsmarować po 1/2 łyżeczki powideł i dać po 1 łyżce piany z kokosem.Piec w temp.170 stopni C. przez 20-25 minut.Babeczki wyjmować z foremek gorące(wystudzone nie chcą wyjść z foremek i się kruszą)Smacznego!