zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Babeczki kukurydziane z borówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczne śniadaniowe babeczki blueberry, zamiast jagód borówka.

Babeczki kukurydziane z borówką

Składniki:

Babeczki kukurydziane z borówką

 

  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej (nie mylić z kaszką)
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 250 g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Babeczki kukurydziane z borówką
Najpierw myjemy owoce i osączamy na sitku aby przeschły. Potem przesypujemy do miseczki i lekko przesypujemy je mąką. Nastawiamy piecyk na 190 stopni. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i sodę. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: jajka, maślankę i roztopione masło. Łączymy zawartość obu naczyń i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników, im więcej grudek tym bardziej puszyste muffinki, można użyć widelca. Na sam koniec dodajemy połowę borówek, reszta będzie na wierzch. Formę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, posypujemy na wierzchu resztą borówek. Piec ok. 20 minut.