dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babeczki kukurydziane z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Żółciutkie i smaczne babeczki.

Babeczki kukurydziane z dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki kukurydziane z dżemem

 

  • 1 szkl maki pszennej
  • 1 szkl kaszki kukurydzianej
  • 1 szkl mleka
  • 1/3 oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyż miodu
  • szczypta soli
  • dżem

Sposób przygotowania:

Babeczki kukurydziane z dżemem
Jajko mieszamy z olejem i mlekiem i miodem. Mąkę mieszamy z kaszką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki. Dokładnie mieszamy. Do foremek wlewamy ciasto, do 3/4 wysokości. Na wierzchu babeczek wykładamy ok 1/2 łyżeczki dżemu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 - 25 minut. Smacznego.
Babeczki kukurydziane z dżemem
Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy.
Babeczki kukurydziane z dżemem
Ciasto na babeczki nakładamy łyżką do foremek.
Babeczki kukurydziane z dżemem
Na środku babeczek układmay porcje dżemu.