nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne, wilgotne babeczki na co dzień.

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

Składniki:

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

 

  • 2 szkl. marchewki
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem. 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. 3. Do osobnej miski wkładamy: jajka, olej, marchewkę, cukier, skórkę i aromat. Całość zmiksować na wysokich obrotach. Dodawać powoli mąkę i połączyć - najniższe obroty miksera. 4. Masę łyżeczkami przekładać do papilotek i piec w zależności od ich wielkości ok. 20-30 minut, do czystego patyczka. 5. Po ostudzeniu babeczki oprószyć cukrem pudrem i udekorować łuskanymi orzechami włoskim oraz cząstkami mandarynek. Można zamiast tego je polukrować i ozdobić skórką pomarańczową.