Sposób przygotowania:
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do naczynia z robota wbić jajka dodać skórkę z pomarańczy, cukry i zmiksować. Dodać mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolita konsystencję. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał. Jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru i ponownie zmiksować. Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Do rondelka wlać wodę dodać cukier, skórkę i zagotować. Dodać starta marchewkę i mieszając smażyć do całkowitego wyparowania płynu. *Pomarańczę na skórkę pomarańczową sparzyć.