Sposób przygotowania:
Misie marchwiowe z cynamonem
Marchew obieram, dokładnie myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Jajka wbijam do miski i ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie do tej masy dodaję serek waniliowy i cynamon - mieszam. W osobnej misce mieszam marchew, mąkę, cukier waniliowy, proszek i sodę. Dodaję olej, całość mieszam i dodaję do jajek z cukrem. Całość energicznie przez krótką chwilę mieszam.
Odkładam ok 2 łyżki ciasta do osobnej miseczki i tam dosypuję kakao aby powstało mi ładne brązowe ciasto. To wykorzystam jako brzuszki misiów. Biorę małą łyżeczkę i napełniam brzuszki misiów w foremce. Pozostałe przygotowane jasne ciasto wlewam już na całą powierzchnie foremek. Piekę około 25 minut w 180C.
To ciasto można oczywiście upiec w zwykłych papierowych foremkach do muffinów (pomijając część z brzuszkami) :) Ja wypełniłam tylko brzuszki brązowym ciastem bo nie byłam pewna czy to wyjdzie - ale polecam wypełnić brązowym ciastem również uszka i pyszczek :) ja następnym razem na pewno tak zrobię. Misie są dość duże - 1 miś to około 2 muffiny. Z podanej ilości wyszło mi 12 miśków.
Odkładam ok 2 łyżki ciasta do osobnej miseczki i tam dosypuję kakao aby powstało mi ładne brązowe ciasto. To wykorzystam jako brzuszki misiów. Biorę małą łyżeczkę i napełniam brzuszki misiów w foremce. Pozostałe przygotowane jasne ciasto wlewam już na całą powierzchnie foremek. Piekę około 25 minut w 180C.
To ciasto można oczywiście upiec w zwykłych papierowych foremkach do muffinów (pomijając część z brzuszkami) :) Ja wypełniłam tylko brzuszki brązowym ciastem bo nie byłam pewna czy to wyjdzie - ale polecam wypełnić brązowym ciastem również uszka i pyszczek :) ja następnym razem na pewno tak zrobię. Misie są dość duże - 1 miś to około 2 muffiny. Z podanej ilości wyszło mi 12 miśków.
-Natka-
Elficzna
dzięki dzięki :)