rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Babeczki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę przesiewamy, wsypujemy proszek, sól i dodajemy po jednym jajku i ubijamy mikserem.

Babeczki ryżowe

Składniki:

Babeczki ryżowe

 

  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 75 g ryżu ugotowanego
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babeczki ryżowe
Mąkę przesiewamy, wsypujemy proszek, sól i dodajemy po jednym jajku i ubijamy mikserem. Dodajemy mleko, cukier, masło i rum. Miksujemy aż do momentu gdy masa będzie gładka. Dodajemy ryż i mieszamy delikatnie. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 20 min. Czekamy aż babeczki wyrosną i ciasto będzie zarumienione. Odstawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy z foremek. Dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

ryż jajko jajka