akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babeczki sernikowo-jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Po prostu doskonałe! Idealnie słodkie, puszyste, z pyszną owocową nutką w środku oraz na wierzchu. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera- Sezonowe słodkości (troszkę go zmodyfikowałam) Polecam! ;)

Babeczki sernikowo-jagodowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki sernikowo-jagodowe

Maślana baza herbatnikowa

  • 25 g masła
  • 90 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1/2 łyżki Golden syropu

Ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 135 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku
  • niepełna łyżka mleka 3,2%

Papka owocowa

  • 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.)
  • 25 g cukru

Krem mascarpone

  • 75 g miękkiego masła
  • 120 g serka mascarpone
  • 420 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babeczki sernikowo-jagodowe

Maślana baza herbatnikowa:

Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać je z masłem oraz Golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek.

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze wszystko zmiksować. Następnie wlać mleko i ponownie zmiksować. Gotowe ciasto nakładać do papilotek z bazą herbatnikową do ich 3/4 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.

Papka owocowa

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, a owoce się rozpadną. Po tym czasie zdjąć owocową papkę z ognia i jeszcze ciepłą przecedzić przez drobne sitko, przyciskając łyżką, by pozbyć się jak największej ilości soku. (teraz można dodać również więcej cukru lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia.

Krem

Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować.

Dekoracja

Babeczki sernikowo-jagodowe
Nadzianie babeczek domową papką owocową.

Ostudzone babeczki nadziać od góry papką owocową. Wierzch udekorować kremem. Na krem nałożyć troszkę papki owocowej i za pomocą wykałaczki zrobić esy floresy. Smacznego! ;)


Tagi:

sernik ciasto