szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Babeczki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babeczki też mogą być bardziej fit, jeśli do ich zrobienia wykorzystamy szpinak. Zdrowsze niż tradycyjne a przepyszne!

Babeczki szpinakowe

Składniki:

Babeczki szpinakowe

 

  • 1x Szpinak liście Hortex 2 jajka

  • 125 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Babeczki szpinakowe
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Ja miałam liście, więc miksujemy je dokładnie. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy już gładką masę dodajemy szpinak i mieszamy całość już łyżką. Masę przekładamy do foremek lub papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Serek łączymy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody a gdy ostygnie wlewamy do serka i mieszamy całość. Gdy babeczki ostygną odkrawamy ciasto powyżej papilotki i smarujemy przygotowanym serkiem, a następnie przykrywamy pokruszonym ciastem z wierzchów.