mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babeczki w skorupkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przy takich babeczkach jest trochę zabawy - ale efekt jest tego wart:)

Babeczki w skorupkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki w skorupkach

 

Sposób przygotowania:

Babeczki w skorupkach
W rondelu umieszczam margarynę z wodą, kakao i cukrem, doprowadzam do zagotowania. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sitko. Do ostudzonej masy kakaowej dodaję mieszankę mąki i proszku do pieczenia i żółtka, po czym dokładnie mieszam. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Następnie masę przekładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełniam skorupki (wcześniej wyparzone i dokładnie osuszone) do 3/4 wysokości jajka. Skorupki wypełnione ciastem kładę w foremce na muffiny z kuleczkami ceramicznymi, tak aby jajka same stały. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczkiem sprawdzam, czy babeczki się upiekły.
Babeczki w skorupkach
Zagotowuję margarynę, wodę, kakao i cukier, studzę
Babeczki w skorupkach
Do miski przesiewam obie mąki z proszkiem, dodaję jajka
Babeczki w skorupkach
Z białek ubijam pianę i mieszam z ciastem delikatnie
Babeczki w skorupkach
Skorupki jajek napełniam masą i ustawiam w formie na muffiny

Tagi:

jajko jajka