Sposób przygotowania:
Babeczki z boczkiem i oliwkami
Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na chrupko na niewielkiej ilości oleju, wyjąć, odsączyć i przełożyć do miseczki. Oliwki po wyjęciu i odsączeniu posiekać na paski, ale nie powinny zawierać pestek. Składniki na kruche ciasto w tym ugotowane żółtka, śmietana kwaśna, mąka, tłuszcz, proszek do pieczenia i sól wyrobić i zagnieść w kulę oraz zapakować. Chłodzić przez godzinę, aby osiągnęło kruchość. Przygotować foremki i ustawić je na blasze, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto po wyjęciu rwać na kawałki i wylepiać nim blaszki foremek, a na wierzch układać po kilka kostek boczku i zasypać oliwkami siekanymi. Można także posypać całość serem żółtym tartym, ale niekoniecznie. Wstawić blachę z zawartością na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i wybić delikatnie babeczki z foremek na tacę i spożywać.