zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Czy babeczki zawsze muszą być na słodko ? Otóż nie, ja zrobiłam dziś pyszne babeczki ryżowe wytrawne. Najlepsze są cieple.

Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
W dużej ilości wody z dodatkiem soli i kurkumy ugotuj ryż i odcedź na sicie. Boczek, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Na patelnię wrzuć boczek i podsmaż go, dodaj potem cukinię i paprykę i smaż jeszcze chwilę. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj ryż i przyprawy i wymieszaj wszystko, lekko przestudź. Następnie wsyp kaszę mannę i wlej rozbełtane jajka ( jajka i kasza ma za zadanie związanie babeczek ) i ponownie wymieszaj. Foremki silikonowe umieść w dołkach formy do muffinek i rozdziel masę ryżową. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut. Podawaj gorące np. z ketchupem.
Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
Etap 1 Ryż ugotuj a potem usmaż boczek i wazrywa
Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
Etap 2 Wymieszaj ryż z warzywami i dopraw do smaku
Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
Etap 3 Napelnij foremki do muffinek masą
Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
Etap 4 Babeczki piecz 30 minut w 180 stopniach