Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, pożywne i zdrowe babeczki z kaszy gryczanej, idealne do szkolnego lunch box :)

Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami

 

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • po pół małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • kawałek boczku (ok. 100 g )
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta mielonej papryki
  • suszona natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami
Kaszę włożyć do miski blendera i ją rozdrobnić ( ja użyłam blendera ręcznego), wbić całe jajka i jeszcze raz wszystko zmiksować by powstałą gładka masa. Boczek pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, można dodać odrobinkę tłuszczu, jeśli sam boczek nie jest tłusty. Paprykę również pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, paprykę i szczypiorek dorzucić do boczku, chwilę podsmażyć a potem wszystko dodać do zmiksowanej kaszy i jajek. Wymieszać. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć mieszankę kaszy z warzywami i boczkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec "babeczki" w temperaturze 180 C przez ok 20-25 min. Babeczki są bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. Idealne na piknik czy do szkolnego lunch box albo też jako dodatek do obiadu. Smacznego:)
Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami
Do rozdrobnionej kaszy dodajemy jajka i jeszcze raz miksujemy
Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami
Na patęlnię wrzucamy boczek, paprykę i szczypiorek
Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami
Papilotki na babeczki napełniamy masą z kaszy i warzyw
Babeczki z kaszy gryczanej z dodatkami
Babeczki są delikatne, pulchne w środku i pyszne