Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewane babeczki z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczki z mięsa mielonego nadziane wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulą.

Nadziewane babeczki z mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane babeczki z mięsa mielonego

 

  • 10 dkg chudego wędzonego boczku
  • 2 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 duże jajko
  • 1 małe jajko
  • bułka tarta do posypania foremek
  • ok. 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Nadziewane babeczki z mięsa mielonego
Boczek, pieczarki i połowę cebuli pokroić w małą kostkę. Wszystko wrzucić na rozgrzany na patelni olej i lekko zrumienić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba namoczyć w wodzie. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki wieprzowej) dodać pół pokrojonej kostkę cebuli, odciśnięty z wody chleb, duże jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożyć do nich mięsną masę i oblepić nią dno i boki foremek (w środku ma być wgłębienie). Podsmażony z cebulą i pieczarkami boczek przełożyć do miski, dodać do niego małe jajko, dokładnie wymieszać. Przygotowane nadzienie rozłożyć do wgłębień w mięsie. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać nim nadziane mięso w foremkach. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z foremek.
Nadziewane babeczki z mięsa mielonego
Mięso mielone z dodatkiem cebuli jajka chleba i przypraw.
Nadziewane babeczki z mięsa mielonego
Foremki do muffinek oblepione mięsną masą.
Nadziewane babeczki z mięsa mielonego
Podsmażony z cebulą i pieczarkami boczek z dodatkiem jajka.
Nadziewane babeczki z mięsa mielonego
Nadzienie rozłożone do wgłębień w mięsie i posypane tartym serem.