Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Babeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Budyniowe babeczki z lukrem.... szczególnie uwielbiane przez dzieci... polecam :)

Babeczki z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z budyniem

 

  • SKŁADNIKI NA BABECZKI( 12 babeczek):
  • 100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, śmietankowego
  • 200 g masła
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 140 g cukru pudru
  • 3 lyżki wody
  • posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem
PRZYGOTOWANIE BABECZEK: Wszystkie składniki powinny być temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek budyniowy, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć za pomocą miksera na białą puszystą masę, a następnie zmiksować z cukrem. Wbijać jajka jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dodać mleko oraz przesiane suche składniki i wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do foremek na muffinki. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Do suchego patyczka. Wystudzone babeczki polukrować i posypać posypką (zaraz po wsmarowaniu bo lukier szybko zastyga) PRZYGOTOWANIE LUKRU: Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami wrzątku.* przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki"
Babeczki z budyniem
Składniki suche przesiewami do jednej miski... mokre mieszamy w drugiej... następnie łączymy