Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Około 8 sztuk:

  • 300 g cukinii
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Cukinia:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią
Mlodą cukinię zetrzeć ze skórką, starszą obrać.

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Masło:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią
Masło powinno być lekko przestudzone przed połączeniem z resztą składników.

Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia.

Masa:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią
Masę należy wymieszać delikatnie, ale dokładnie.

W jednej misce połączyć jajka, mleko oraz masło i na końcu startą cukinię, a w drugiej mąkę z sodą i przyprawami.

Wszystkie dokładnie ze sobą wymieszać.

Przed pieczeniem:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią
Babeczki można piec w papilotkach, ale będą przystawać do papieru.

Formę do muffinek wypełnić ciastem.

Pieczenie:

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią
Babeczki wyjąć z formy i przestudzić na kratce.

Babeczki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w 180 stopniach.