Sposób przygotowania:
Babeczki z jajkiem w galarecie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (stosuję proporcję 4 łyżeczki na 1/2 litra płynu). Rosół bardzo mocno zagrzać, pilnując, żeby się nie za bardzo zagotował i nie zrobił mętny, przecedzić. Doprawić do smaku. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym rosole. Jajka ugotować na twardo (ja od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlać, wystudzić w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrać ze skorupki, ściąć troszeczkę wierzchołka, tak aby jajko można było postawić w foremce. Z marchewki powycinać ozdobne kwiatuszki. Koperek i natkę opłukać, osuszyć. Jajko postawić na środku foremki, dookoła poukładać marchwiane kwiatuszki i gałązki zieleniny. Zalać niewielką ilością wystudzonej galaretki aby ozdobne elementy przykleiły się do ścianek foremki. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika, a gdy stężeje uzupełnić naczynie płynem tak, aby jajko było całkowicie przykryte. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Aby galareta ładnie wyszła z foremki, zanurzyć foremkę na chwileczkę w gorącej wodzie.
evita0007
Krystian
edytaha
Życzę smacznego :)
iziona