edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Babeczki z jajkiem w galarecie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna przystawka na wielkanocny stół

Babeczki z jajkiem w galarecie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z jajkiem w galarecie

 

  • Ilość składników zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę:
  • rosół – najlepiej domowy z kurczaka
  • jajka
  • marchewka z rosołu
  • koperek
  • natka pietruszki
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z jajkiem w galarecie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (stosuję proporcję 4 łyżeczki na 1/2 litra płynu). Rosół bardzo mocno zagrzać, pilnując, żeby się nie za bardzo zagotował i nie zrobił mętny, przecedzić. Doprawić do smaku. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym rosole. Jajka ugotować na twardo (ja od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlać, wystudzić w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrać ze skorupki, ściąć troszeczkę wierzchołka, tak aby jajko można było postawić w foremce. Z marchewki powycinać ozdobne kwiatuszki. Koperek i natkę opłukać, osuszyć. Jajko postawić na środku foremki, dookoła poukładać marchwiane kwiatuszki i gałązki zieleniny. Zalać niewielką ilością wystudzonej galaretki aby ozdobne elementy przykleiły się do ścianek foremki. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika, a gdy stężeje uzupełnić naczynie płynem tak, aby jajko było całkowicie przykryte. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Aby galareta ładnie wyszła z foremki, zanurzyć foremkę na chwileczkę w gorącej wodzie.
Babeczki z jajkiem w galarecie
Do foremki wlać niewielką ilość chłodnej galaretki, tak, aby ozdobne elementy przykleiły się do ścianek i zrobiły stabilne.