vera13

vera13

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Babeczki z karmelem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis dla tego co lubi słodkości ;)

Babeczki z karmelem i bitą śmietaną

Składniki:

Babeczki z karmelem i bitą śmietaną

 

  • 4/5 kostki masła (200g)
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (75g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (300g)
  • mleko zagęszczone (słodzone)
  • bita śmietana (w areozolu lub w torebce)

Sposób przygotowania:

Babeczki z karmelem i bitą śmietaną
Mleko zagęszczone gotować według rad na opakowaniu. (Długo się gotuje i musi jeszcze ostygnąć, dlatego najlepiej babeczki robić rano). Posiekać ze sobą pokrojone na kawałki masło i mąkę, dodać cukier waniliowy, cukier i żółdka. Całość zagnieść i wstawić do lodówki na 25-30 minut. Foremki cieniutko wysmarować masłem. Potem wylepić foremki ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) i piec przez 15-20 minut. Gdy babeczki już się upieką i ostygną za pomocą szprycy nakładać niewielkie ilości karmelu. Następnie Nakładać w taki sam sposub śmietanę (chyba, że jest w areozolu). Smacznego!