Sposób przygotowania:
Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkamiETAP 1:
CIASTO: mąkę krupczatkę posiekać nożem z masłem i smalcem. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść ciasto, można to również zrobić mikserem. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
KREM POMARAŃCZOWY: pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy przelać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać , budyń, żółtka, cukier i obie mąki.
Mieszankę wlać do gotującego się soku i mieszając zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Należy od czasu do czasu zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.
Miękkie masło zmiksować i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość zmiksować na gładki i puszysty krem.
ETAP 2:
WYKONANIE: schłodzonym ciastem wylepić foremki do babeczek.
ETAP 3:
Ciasto nakłuć widelcem, wsypać po kilka ceramicznych kulek, aby ciasto równo się upiekło. Foremki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia się ciasta.
ETAP 4:
Upieczone wystudzić na kratce kuchennej. Następnie napełnić je kremem pomarańczowym,
ETAP 5:
a tuż przed podaniem udekorować śmietaną ubitą na sztywno z cukrem oraz umytymi, osuszonymi i pokrojonymi truskawkami.
Magdalena88
niezły kąsek