SUPERPRZEPIS

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 45
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

Babeczki są dość pracochłonne, ale świetnie smakują i niezwykle dekoracyjnie się prezentują na stole. Połączenie kremu pomarańczowego z truskawkami jest wyjątkowo udane.

Składniki:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

 

  • CIASTO:
  • maka krupczatka – 750 g
  • masło zimne – 280 g
  • smalec zimny – 200 g
  • żółtka - 6 szt.
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • cukier puder – 1 szk.
  • szczypta soli

 

  • KREM POMARAŃCZOWY:
  • sok z pomarańczy – 1 szk.
  • budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt.
  • żółtka małe - 2 szt.
  • cukier – 1/4 szk.
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • mąka tortowa – 1/2 łyżeczki
  • masło – 100 g

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

ETAP 1:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami
Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny.

CIASTO: mąkę krupczatkę posiekać nożem z masłem i smalcem. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść ciasto, można to również zrobić mikserem. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

KREM POMARAŃCZOWY: pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy przelać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać , budyń, żółtka, cukier i obie mąki.

Mieszankę wlać do gotującego się soku i mieszając zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Należy od czasu do czasu zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.

Miękkie masło zmiksować i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość zmiksować na gładki i puszysty krem.

ETAP 2:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami
Kruchym ciastem wylepić foremki do babeczek.

WYKONANIE: schłodzonym ciastem wylepić foremki do babeczek.

ETAP 3:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.

Ciasto nakłuć widelcem, wsypać po kilka ceramicznych kulek, aby ciasto równo się upiekło. Foremki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia się ciasta.

ETAP 4:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami
Spody do babeczek napełnić kremem pomarańczowym.

Upieczone wystudzić na kratce kuchennej. Następnie napełnić je kremem pomarańczowym,

ETAP 5:

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

a tuż przed podaniem udekorować śmietaną ubitą na sztywno z cukrem oraz umytymi, osuszonymi i pokrojonymi truskawkami.