Orzeszki ziemne to jedne z najczęściej występujących orzechów w filmach. Nadają się idealnie do dań na słodko, takich jak naleśniki czy słodkie bułeczki. Nie należy też zapominać o wyśmienitych ciastach z dodatkiem orzechów ziemnych oraz przepysznej czekoladzie.
Orzeszki ziemne występują pod dwoma postaciami: naturalne oraz prażone lub solone. W tej drugiej formie są jedną z najczęściej wybieranych przekąsek. Naturalne orzeszki ziemne idealnie skomponują się z sałatką albo makaronem. Zmiksowane, mogą służyć jako podstawa do sosów do mięs albo, po odpowiednim doprawieniu, stać się przepysznym kremem orzechowym.

Czym są orzechy ziemne

Orzechy ziemne nazywa się również arachidowymi oraz fistaszkami. Są to owoce orzachy podziemnej, rośliny uprawianej w Azji, Ameryce oraz Afryce. Fistaszki, jak wskazuje ich nazwa, rosną kilkanaście centymetrów po ziemią, w łupinkach. Z tego powodu produkt ten zalicza się do roślin strączkowych. Orzechy ziemne obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe (głównie oleinowy), selen, witaminy E i B, białko oraz błonnik. Jedzenie owoców orzachy dodaje energii, poprawia funkcjonowanie wątroby i mózgu, wzmacnia serce, a także chroni przed miażdżycą, osteoporozą oraz chorobami płuc. Fistaszki stosuje się w gastronomi i medycynie. Produkuje się z nich oleje, nalewki, masło orzechowe, słodycze oraz słone przekąski. Orzechy arachidowe są silnym alergenem, gdyż mogą prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, czyli ciężkiej reakcji alergicznej.

Do czego pasują orzechy ziemne

Orzechy ziemne można jeść same, z przyprawami, solą, czekoladą, miodem i karmelem. Uprażone lub upieczone fistaszki pasują również do kanapek, sałatek, owoców (surowych i suszonych), serów, wędlin, sosów, zup, deserów, ciast oraz ciastek. Zmielone i podsmażone orzechy stanowią świetny farsz do produktów mącznych, wypieków drożdżowych, jajek i drobiu (głównie kurczaka i indyka).

Przepis na pastę, kurczaka oraz gulasz z orzechami ziemnymi

Orzechy ziemne świetnie smakują na zarówno na surowo, jak i przetworzone. Można przygotować z nich pastę i gulasz bądź dodać do kurczaka. Ta pierwsza potrawa doskonale komponuje się z pieczywem, ciastkami, biszkoptami, waflami, naleśnikami, jogurtami, owsianką, mięsami, owocami i deserami. Orzechy arachidowe należy uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski i zblendować na gładą masę. Do całości dodaje się odrobinę oliwy, wodę, sól, miód oraz, opcjonalnie, kakao. Pastę miesza się, przekłada do szczelnego naczynia i odstawia na godzinę w zacienione, chłodne miejsce. Kurczak z fistaszkami to dobra propozycja na sycący obiad, kolację lub przekąskę. Mięso należy umyć, oczyścić z kości i błon, przyprawić dowolnymi przyprawami i zalać sosem sojowym z dodatkiem masła orzechowego. Następnie na patelni podsmaża się cebulę, czosnek i pora, a w piekarniku piecze się orzechy ziemne. Gdy warzywa będą miękkie, dodaje się do nich kurczaka w sosie i fistaszki. Całość pozostawia się na ogniu na 20 minut. Mięso można podać z ryżem, sałatką albo makaronem. Gulasz orzechowy świetnie rozgrzewa. Fistaszki w łupinach należy umyć, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie orzechy łuska się i podsmaża na patelni z mięsem wieprzowym, pieczarkami oraz warzywami. Całość zalewa się bulionem i doprawia. Gulasz serwuje się z surówką i ziemniakami, kaszą gryczaną, kuskusem, kopytkami albo kluskami śląskimi.
Kurczak z orzechami

Kurczak z orzechami

Kurczaka z orzechami zaserwujemy na wyjątkową okazję. To nietypowe połączenie smaków jest zaskakujące, a jednocześnie bardzo pyszne. Możemy do jego przygotowania wykorzystać różne składniki. Świetnie będzie smakował kurczak z orzechami nerkowca, laskowymi, czy włoskimi, dobrym pomysłem również będzie dodanie do potrawy masła orzechowego.

Placek z orzechami

Placek z orzechami

Drożdżowe, kruche, na cieście francuskim – placki orzechowe bywają różne, a łączy je jedno: moc bakalii w cieście i nadzieniu. Dzięki temu placki są dobre praktycznie na każdą okazję. Idealnie pasują na spotkania z przyjaciółmi, jak i na kameralne jedzenie ciasta w gronie najbliższych. Można je robić z dodatkiem jabłek, gruszek czy dyni, dzięki czemu stają się dobrym sposobem na osłodzenie długich jesiennych wieczorów.

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Pod względem doznań smakowych miód i orzechy tworzą znakomity duet, którego zwieńczeniem jest przepis na miodownik orzechowy. Ciasto może być przygotowane na kilka sposobów. Najczęściej przypomina klasyczny miodownik z kasza manną, na powierzchni którego wyłożona jest warstwa prażonych w cukrze orzechów. Ciasto może też być przełożone masą budyniową połączoną ze posiekanymi na drobno orzechami włoskimi, ziemnymi, arachidowymi lub nerkowca. Krem do orzechowca przygotowywany jest też ze słodkiego mleka skondensowanego lub dostępnej w sklepach gotowej masy o smaku karmelowym lub czekoladowym.

Ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi

Orzechy laskowe to cenne źródło witaminy E oraz witamin z grupy B. Dlatego warto je dodawać do rozmaitych wypieków, aby podnieść ich wartość odżywczą. Ciasto z orzechami laskowymi najlepiej smakuje z dodatkiem kremu na bazie śmietany, masy krówkowej lub budyniowej. W takim wypadku orzechy można dodać zarówno do bazy (ciasta biszkoptowego lub ucieranego), bezpośrednio do kremu lub wykorzystać jako dekorację.

Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Ciasto orzechowe z kremem z mielonych orzechów to uczta dla podniebienia. Do przygotowania orzechowca na biszkopcie wyśmienite są orzechy laskowe i włoskie. Fistaszkowe szaleństwo i roladę o smaku lekko wytrawnym łatwo uzyskać przekładając placek masłem orzechowym. Z kolei nutella będzie wyśmienitym towarzyszem bitej śmietany i masy kawowej w orzechowej strucli.

Krem orzechowy

Krem orzechowy

Jedną z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i muffinek jest krem orzechowy. Krem ma aksamitną konsystencję i jest delikatnie słodki w smaku. Orzechowy placek przełożony kremem kawowym można przygotować bez użycia mąki i proszku do pieczenia. Bazą do wykonania biszkoptu są mielone orzechy włoskie. W produkcji babeczek zastosowanie ma krem z nutelli, który jest doceniany przez licznych miłośników czekoladowo-orzechowego smaku.

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Czy istnieje coś lepszego od połączenia orzechów i czekolady? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie w przypadku deserów. Nic dziwnego zatem, że tort orzechowo-czekoladowy cieszy się takim uznaniem. Szczególnie, że przygotowanie masy do niego nie jest trudne. Krem czekoladowo-orzechowy do torty można zrobić na bazie mascarpone, kakao i zmielonych orzechów (włoskich, ziemnych, laskowych czy nawet kokosa). Dzięki temu można uzyskać wiele różnych wariantów tortu czekoladowego z orzechami. Warto, aby bakalie wykorzystać również do dekoracji, tworząc nie tylko pyszny, lecz równie i śliczny wypiek!

Znaleźliśmy 25 przepisów w kategorii Orzechy ziemne

Sernik Snickers

Sernik Snickers

Mniam1 Mniam1
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: