Orzeszki ziemne to jedne z najczęściej występujących 
orzechów w filmach. Nadają się idealnie do dań na 
słodko, takich jak 
naleśniki czy 
słodkie bułeczki. Nie należy też zapominać o wyśmienitych 
ciastach z dodatkiem orzechów ziemnych oraz przepysznej 
czekoladzie.
Orzeszki ziemne występują pod dwoma postaciami: 
naturalne oraz 
prażone lub 
solone. W tej drugiej formie są jedną z najczęściej wybieranych przekąsek. Naturalne
 orzeszki ziemne idealnie skomponują się z
 sałatką albo 
makaronem. Zmiksowane, mogą służyć jako podstawa do 
sosów do mięs albo, po odpowiednim doprawieniu, stać się przepysznym 
kremem orzechowym.
Czym są orzechy ziemne
Orzechy ziemne nazywa się również 
arachidowymi oraz fistaszkami. Są to owoce orzachy podziemnej, rośliny uprawianej w Azji, Ameryce oraz Afryce. Fistaszki, jak wskazuje ich nazwa, rosną kilkanaście centymetrów po ziemią, w łupinkach. Z tego powodu produkt ten zalicza się do roślin strączkowych. Orzechy ziemne obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe (głównie oleinowy), selen, witaminy E i B, białko oraz błonnik. Jedzenie owoców orzachy dodaje energii, poprawia funkcjonowanie wątroby i mózgu, wzmacnia serce, a także chroni przed miażdżycą, osteoporozą oraz chorobami płuc. Fistaszki stosuje się w gastronomi i medycynie. Produkuje się z nich 
oleje, nalewki, masło orzechowe, słodycze oraz słone przekąski. Orzechy arachidowe 
są silnym alergenem, gdyż mogą prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, czyli ciężkiej reakcji alergicznej.
Do czego pasują orzechy ziemne 
Orzechy ziemne można jeść same, z przyprawami, solą, czekoladą, miodem i karmelem. Uprażone lub upieczone fistaszki pasują również 
do kanapek, sałatek, owoców (surowych i suszonych), serów, wędlin, sosów, zup, deserów, ciast oraz ciastek. Zmielone i podsmażone orzechy stanowią świetny farsz do produktów mącznych, wypieków drożdżowych, jajek i drobiu (głównie kurczaka i indyka).
Przepis na pastę, kurczaka oraz gulasz z orzechami ziemnymi 
Orzechy ziemne świetnie smakują na zarówno na surowo, jak i przetworzone. Można przygotować z nich 
pastę i gulasz bądź dodać do kurczaka. Ta pierwsza potrawa doskonale komponuje się z pieczywem, ciastkami, biszkoptami, waflami, naleśnikami, jogurtami, owsianką, mięsami, owocami i deserami. Orzechy arachidowe należy uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski i zblendować na gładą masę. Do całości dodaje się odrobinę oliwy, wodę, sól, miód oraz, opcjonalnie, kakao. Pastę miesza się, przekłada do szczelnego naczynia i odstawia na godzinę w zacienione, chłodne miejsce. 
Kurczak z fistaszkami to dobra propozycja na sycący obiad, kolację lub przekąskę. Mięso należy umyć, oczyścić z kości i błon, przyprawić dowolnymi przyprawami i zalać sosem sojowym z dodatkiem masła orzechowego. Następnie na patelni podsmaża się cebulę, czosnek i pora, a w piekarniku piecze się orzechy ziemne. Gdy warzywa będą miękkie, dodaje się do nich kurczaka w sosie i fistaszki. Całość pozostawia się na ogniu na 20 minut. Mięso można podać z ryżem, sałatką albo makaronem. 
Gulasz orzechowy świetnie rozgrzewa. Fistaszki w łupinach należy umyć, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie orzechy łuska się i podsmaża na patelni z mięsem wieprzowym, pieczarkami oraz warzywami. Całość zalewa się bulionem i doprawia. Gulasz serwuje się z surówką i ziemniakami, kaszą gryczaną, kuskusem, kopytkami albo kluskami śląskimi.