agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babeczki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne babeczki z migdałami o rewelacyjnym smaku

Babeczki z migdałami

Składniki:

Babeczki z migdałami

 

  • cynamon 1 łyżeczka
  • migdały mielone 1/2 szklanki
  • cytryna 0.5 szt
  • białka 1 szt
  • cukier puder 1 szklanka
  • posypka do dekoracji 1 opak
  • lukier w tubce, czerwony 1 opak
  • cukier 1/2 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • jajka 2 szt
  • kasza manna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • likier śmietankowy 1/2 kieliszka

Sposób przygotowania:

Babeczki z migdałami
Utrzeć cukier z masłem do momentu, aż powstanie jednolita masa. Ubić jajka i stopniowo dodać do masy, mieszaj. Wymieszać sypkie składniki: kaszę manną, cynamon, proszek do pieczenia, migdały. Powstałą mieszankę dodać stopniowo do masy i dokładnie mieszać. Dodać sok z cytryny i likier śmietankowy. Foremki do pieczenia babeczek posmarować za pomocą pędzelka olejem, oprószyć bułką tartą. Łyżką nałożyć ciasto do każdego wgłębienia w blasze do połowy. Rozgrzać piekarnik do temp. ok. 180 st. C. Piec babeczki około 30 min. Gotowe babeczki odstawić do wystygnięcia. Zrobić biały lukier ubijając ze sobą białko z jednego jaja i szklankę cukru - pudru, dodać do lukru sok z wyciśniętej cytryny. Ozdabiać w dowolny sposób babeczki lukrem i posypywać posypką.