nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jabłkowo kokosowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 19
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zwykle do jabłkowych wypieków dodaję cynamon, kakao, wanilię lub inne przyprawy korzenne. Po raz pierwszy połączyłam w cieście jabłko i kokos w formie wiórków kokosowych i wyszły pyszne jabłkowo – kokosowe muffinki.

Jabłkowo kokosowe muffinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłkowo kokosowe muffinki

 

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g margaryny
  • 60g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 2 średnie jabłka
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu

Sposób przygotowania:

Jabłkowo kokosowe muffinki
W rondelku rozpuścić margarynę i odstawić ją na chwilę do przestygnięcia. Zimną, wystudzoną margarynę wymieszać z mlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu, misce połączyć, wymieszać razem mąkę, biały i waniliowy cukier, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wymieszane razem mleko, margarynę i jajka przelać do miski z wymieszanymi produktami sypkimi, proszkowanymi. Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórek i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Dodać pokrojone jabłka do miski z wymieszanymi wcześniej pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania muffinek. Dodane jabłka delikatnie wmieszać do surowego jeszcze ciasta. Blaszkę do pieczenia muffinek wyścielić papierowymi foremkami, papilotkami. Nalewać surowe jabłkowo – kokosowe ciasto do foremek. Blaszkę z wypełnionymi ciastem wszystkimi otworami na muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki przez 30 minut.
Jabłkowo kokosowe muffinki
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia muffin z dodatkiem pokrojonego jabłka
Jabłkowo kokosowe muffinki
Blaszka do pieczenia muffin wypełniona ciastem tuż przed wstawieniem do piekarnika