rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Babeczki z nadzieniem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczki z konfiturą robiłam po raz pierwszy. Najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, lekko przestudzone. Doskonałym dodatkiem do nich jest szklanka zimnego mleka.

Babeczki z nadzieniem jagodowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z nadzieniem jagodowym

 

 

  • Kruszonka:
  • 10 dkg zimnego masła
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • cukier waniliowy

 

  • Dodatkowo:
  • mały słoiczek konfitury jagodowej (240g)
  • ok. 15 sztuk papilotek

Sposób przygotowania:

Babeczki z nadzieniem jagodowym
Składniki na ciasto rozdzielić na suche i mokre. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier łączymy ze sobą. Jeśli mam drożdże w proszku to również dodajemy je do tych składników. Mieszamy. Jeśli mamy drożdże świeże to rozrabiamy je w 0.5 szklanki ciepłego mleka. Jeśli dodaliśmy drożdże instant do suchych składników, to mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i olej miksujemy ze sobą. Do zmiksowanej masy mleczno- jajecznej wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do całkowitego połączenia. Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu). Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do zamrażarki na ok 30min. Piekarnik nastawiamy na ok. 170-180 st. na grzałkę górną i dolną. Papilotki rozkładamy na blasze do pieczenia. Wyrośniętym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżce konfitury, przykrywamy resztą ciasta i posypujemy startą kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut. Smacznego! Po upieczeniu babeczki pozostawić na ok 15 minut w piekarniku z uchylonymi troszkę drzwiczkami. Później można wyciągnąć z papilotek i ułożyć na kratce, ale ja pozostawiłam je w "ubrankach".
Babeczki z nadzieniem jagodowym
Przed pieczeniem babeczek z dodatkiem jagodowego nadzienia

Tagi:

jajko jajka