Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Muffinkowe choinki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babeczki o smaku piernika połączone z pysznym migdałowym kremem, wyglądające jak choinki

Muffinkowe choinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinkowe choinki

 

  • Ciasto:
  • 170g cukru pudru,
  • mąka 270g,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1 małe jajko,
  • 60ml oleju,
  • 170ml mleka,
  • 6 łyżeczek dżemu wiśniowego,
  • Krem:
  • śmietana kremówka 600g,
  • serek mascarpone 250g,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 1 aromat migdałowy (10ml),
  • zielony barwnik spożywczy,
  • do dekoracji: mleczne gwiazdki, kolorowa posypka, złote i różowe perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Muffinkowe choinki
W jednej misce łączmy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Całość pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone, olejek migdałowy i zielony barwnik spożywczy i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę przekładamy do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki i nakładamy krem na babeczki. Muffinki dekorujemy i przechowujemy w lodówce. Ponieważ ozdoby cukrowe (cukrowe perełki) rozpuszczają się od kremu najlepiej babeczki udekorować kilka godzi przed podaniem. Smacznego ;)
Muffinkowe choinki
W jednej misce łączmy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia.
Muffinkowe choinki
W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko.
Muffinkowe choinki
Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta.
Muffinkowe choinki
Następnie dodajemy mascarpone, olejek migdałowy i zielony barwnik spożywczy i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.