szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z pomidorkami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nietypowe babeczki, bo z pomidorkami, oliwkami i cebula.

Babeczki z pomidorkami i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z pomidorkami i oliwkami

 

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kilka oliwek zielonych
  • kilka małych pomidorków
  • pół cebuli
  • sól

Sposób przygotowania:

Babeczki z pomidorkami i oliwkami
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka, nakłuwamy je widelcem i układamy w foremkach do babeczek. Oliwki kroimy na połówki, a małe pomidorki na ćwiartki. Cebulę kroimy na małe kawałki. Do każdej babeczki wkładamy ćwiartkę pomidorka, kilka połówek oliwek i kawałek cebulki. Jajko roztrzepać z dodatkiem soli i ewentualnie ziół. Łyżką ponalewać do babeczek roztrzepane jajko. Piec ok 20 minut w 180 stopni.
Babeczki z pomidorkami i oliwkami
Potrzebujemy ciasto francuskie, cebule, pomidorki, oliwki
Babeczki z pomidorkami i oliwkami
Z ciasta wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem.
Babeczki z pomidorkami i oliwkami
Pomidorki i oliwki kroimy i układmy w babeczkach.
Babeczki z pomidorkami i oliwkami
Warzywa układamy na cieście i zalewamy jajkiem.