agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Babeczki z sałatką owocową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Babeczki można serwować na przystawkę lub podwieczorek. Babeczki są także efektownym daniem na młodzieżowe przyjecie.

Babeczki z sałatką owocową

Składniki:

Babeczki z sałatką owocową

 

  • Na kruche ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Na sałatkę:
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ugotowanej lub konserwowej kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Babeczki z sałatką owocową
mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Oziębione ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, piec babeczki 10 minut w temperaturze 220 stopni C, ostudzić wyjąć z foremek. Pomidory i paprykę opłukać i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać razem z cebula i kukurydzą. Sałatką napełniać babeczki tuż przed podaniem, by ciasto nie stało się miękkie. Udekorować kleksikami majonezu.