tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Babeczki z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na proste w wykonaniu babeczki.

Babeczki z winogronami

Składniki:

Babeczki z winogronami

 

  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szklanki winogron ciemnych i jasnych
  • CIASTO:
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki z winogronami
Składniki na ciasto posiekaj, zagnieć szybko i pozostaw w lodówce na godzinę. Przygotuj foremki do babeczek. Każdą nasmaruj margaryną i wysyp mąką. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 centymetrów, wytnij krążki za pomocą szklanki i włóż do foremek, wyrównując brzegi. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 170C około 20 minut. budyń przygotuj według przepisu podanym na opakowaniu, tylko z mniejszej ilości mleka. Przełóż go do upieczonych babeczek. Winogrona umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż je na budyniu. Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wody i ostudź. Przygotowane babeczki polewaj tężejącą już galaretką. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem możesz przybrać je bitą śmietaną.