edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Babeczki ze śmietaną i sharonem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam smak tych owoców, szczególnie gdy są mocno dojrzałe :)

Babeczki ze śmietaną i sharonem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki ze śmietaną i sharonem

 

  • Ciasto:
  • 220 g mąki krupczatki + zwykła mąką pszenna do podsypania
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka (białka zamroziłam do wykorzystania przy innej okazji)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • Do obłożenia:
  • opakowanie 330 g śmietany kremówki 30%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru – w zależności od tego czy lubimy mniej, czy bardziej słodko
  • 2-3 owoce kaki
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babeczki ze śmietaną i sharonem
Mąkę dokładnie posiekałam z zimnym masłem, wymieszałam z przesianym cukrem pudrem, a następnie dodałam żółtka. Najpierw zarobiłam ciasto czubkiem łyżki, a następnie szybko wyrobiłam dłonią. Ponieważ składniki nie bardzo chciały się połączyć, dodałam troszeczkę śmietany. Kulkę ciasta zawinęłam w folię i na godzinę włożyłam do lodówki. Przygotowałam foremki na babeczki, ustawiając je jedna przy drugiej (najlepiej w dużej w blaszce, wtedy się nie „rozjadą”), piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie. Płat ciasta położyłam na foremkach przenosząc je przy pomocy wałka, przejechałam wałkiem po wierzchu aby odciąć niepotrzebne kawałki. Palcami wyrównałam ciasto w foremkach dociskając lekko do dna i ścianek. Odcięte kawałki oczywiście również wykorzystałam wyklejając nimi następne foremki. Blachę z foremkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 minut, pilnowałam, żeby się nie przypaliły. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Owoce umyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, a każdą z nich pokroiłam na plasterki. Całkowicie wystudzone babeczki wyjęłam z foremek, napełniłam bitą śmietaną, obłożyłam plasterkami sharona i posypałam posypką czekoladową. Nie zabezpieczałam babeczek przed nasiąknięciem, bo były przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Z takiej porcji ciasta wychodzi kilkanaście babeczek, w zależności od tego jakie mamy foremki i jak grubo rozwałkujemy ciasto.
Babeczki ze śmietaną i sharonem
Do wysiekanej z masłem mąki dodać cukier i żółtka.
Babeczki ze śmietaną i sharonem
Ciastem wypełnić foremki lekko dociskając je do dna i ścianek.