Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Babeczki ziołowe z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

kruche babeczki z jajeczną sałatką - pyszna wiosenna przekąska

Babeczki ziołowe z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki ziołowe z jajkiem

 

 

  • NADZIENIE - 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • kilka łyżeczek majonezu
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Babeczki ziołowe z jajkiem
Mąkę przesiałam do miski. Dodałam zioła, sól i pokrojone w kostkę masło - ważne żeby było bardzo zimne! - wszystko razem posiekałam aż wyglądało jak kruszonka. Dodałam jajo i szybko zagniotłam ciasto, które zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowałam je na posypanym mąką blacie i cały płat ciasta nałożyłam na stojące obok siebie foremki do babeczek. Środki docisnęłam a nadmiar ciasta po bokach obcięłam. Babeczki nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudziłam i wyjęłam z foremek. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka pokroiłam drobno, w kostkę. Dodałam posiekany jak najdrobniej szczypiorek i majonez, doprawiłam. Sałatkę nałożyłam do kruchych miseczek i posypałam szczypiorkiem. Z tej ilości składników można zrobić ok. 12 - 14 babeczek śr. 6,5 cm
Babeczki ziołowe z jajkiem
Babeczki nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 15 minut.
Babeczki ziołowe z jajkiem
jajka pokroiłam drobno, w kostkę. Dodałam posiekany jak najdrobniej szczypiorek i majonez, doprawiłam.
Babeczki ziołowe z jajkiem
Etap 3