Sposób przygotowania:
Babeczki żurawinowe
Żurawinę myjemy i osuszamy na sicie. Jeśli używamy suszonej zalewamy ją na kilka godzin niewielką ilością przegotowanej wody, by lekko napęczniała. Przygotowujemy 2 miski. Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier (100g). Jedną tabliczkę czekolady kroimy na spore, nieregularne kawałki i wsypujemy do miski z mąką. Do drugiej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy przecier jabłkowy, olej - całość mieszamy. Wsypujemy do tego zawartość miski z suchymi składnikami i bardzo krótko całość mieszamy.Dodajemy 200 gramów żurawiny (lub 10 dag suszonej) - ponownie mieszamy i nakładamy do silikonowych do trzech czwartych wysokości. Posypujemy babeczki cukrem, by powstała chrupiąca skorupka. Pieczemy w dobrze nagrzanym (do 180 stopni C) piekarniku z termo obiegiem około 25-30 minut. Do rondla wsypujemy pozostałą żurawinę, polewamy ją miodem i przesmażamy około 5-10 minut. Studzimy. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek, studzimy i smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Górę babeczek dekorujemy przesmażoną z miodem żurawiną.
marietta
jaNina
cris
jaNina
Często w prostocie siła ... i smak :)