IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Babeczkowe serniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche i pyszne mini serniczki. Z przepisu wychodzi ok 20-24 sztuk serniczków w foremce Ø 8 cm.

Babeczkowe serniczki

Składniki:

Babeczkowe serniczki

 

  • Ciasto:
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Beza:
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Babeczkowe serniczki
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki powycinać koła, a następnie wyłożyć foremki do babeczek i nakłuć widelcem. Pozostawić sobie troszkę ciasta na posypkę. Ciasto to schładzamy ok. 60 min.
Babeczki wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 3 min. w temp. 190°C.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, 0,5 szklanki cukru oraz mąkę zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Na babeczki nakładamy ser na wysokość ok 1/2 wysokości ( ser wyrasta i to podwójnie !! ) a na wierzch łyżkę bezy i posypujemy pozostałym schłodzonym ciastem. Gotowe babeczki umieszczamy w piekarniku na ok 30-45 min. do
„suchego patyczka” w temp. 160°C.