kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka budyniowo - kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i lekko wilgotna babka o smaku kakao, z wyczuwalną nutą budyniu. Polecam jako ciasto do kawy.

Babka budyniowo - kakaowa  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka budyniowo - kakaowa

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku (na 0,5 l )
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 6 łyżek mleka
  • cukier puder do posypania
  • keksówka 10 x 26
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka budyniowo - kakaowa
Jajka wybijamy do miski i wsypujemy cukier, miksujemy. Gdy masa jest ubita wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i kakao, mieszamy.
Na końcu wlewamy olej i mleko ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut do
,,suchego patyczka"
Upieczoną babkę wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka budyniowo - kakaowa
Jajka miksujemy z cukrem ,aż będzie gęsta i pojawią się bąbelki.
Babka budyniowo - kakaowa
Do masy żółtkowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Babka budyniowo - kakaowa
Następnie dodajemy gorzkie kakao i proszek budyniowy.
Babka budyniowo - kakaowa
Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki.

Tagi:

ciasto babka