krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Babka cynamonowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

forma babkowa 21cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką kukurydzianą

Babka cynamonowa.

Składniki:

Babka cynamonowa.

 

  • 120g. migdałów
  • 250g. mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryne lub masło
  • szklanka cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniljowego
  • 4 jaja
  • 4 krople aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100g. rodzynek

Sposób przygotowania:

Babka cynamonowa.
Sporządzić ciasto 4jaja ,4 krople aromatu cytrynowego cynamon,rodzynki,zmielone migdały,cukier i cukier waniljowy masło i mąke wszystkie składniki połączyć dobrze rozetrzeć .Ciasto przełożyć do foremki i piec w tęperatyrze 160s. piec około50minut,po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem,albo roztopić gożką czekoladei polać babkę,babka musi być ostudzona.