agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

moja ulubiona babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • mąka 500 g
  • jajka 5 szt
  • masło lub margaryna 250 g
  • cukier 100 g
  • proszek do pieczenia 15 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczka
  • mleko 50 ml
  • olejek cytrynowy 5 kropel
  • cytryna 1 szt
  • cukier puder 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • bułka tarta 2 łyż

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
miksujemy margarynę/masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego, olejek cytrynowy oraz sok z połowy umytej cytryny. Masę cały czas mieszamy, najlepiej mikserem. Dodajemy jajka w odstępach ok 1-minutowych.Dodajemy szczyptę soli.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia . Do masy wlewamy całe mleko. Dodajemy porcjami np, 2łyżki mąkę z proszkiem do pieczenia aby wszystko się dobrze połączyło. Masa musi być dość gęsta.Formę smarujemy masłem albo margaryną i dokładnie wysypujemy bułką tartą.przygotowane ciasto przelewamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawiamy babkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-55 minut.z drugiej polowy cytryny wyciskamy sok i wraz z cukrem pudrem mieszamy, tak przygotowanym lukrem polewamy babkę.Smacznego:)

Tagi:

jajko tarta jajka