Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Babka cytrynowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Babka w stylu: "weź kopę jaj".

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

 

  • Opcjonalnie można wzbogacić smak dodając kilka kropli esencji cytrynowej.

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Cytryny ugotować (razem ze skórką), tak aby można je było przebić słomką. Pokroić na kawałki, wyjąć pestki, przetrzeć przez cedzak (lub zmiksować) i ucierać w donicy dosypując po trochu cukier i dodając żółtka. Utrzeć na białą masę. Ubić na sztywno pianę z białek i zmieszać z utartą masą dodając podczas mieszania stopniowo obie mąki. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego pieca (180 stopni C) Piec ok. 1 godzinę w 180-190 stopniach. Przepis ten dostałem od cioci mieszkającej na wsi, która ma go od swojej mamy. Pewnie stąd duża ilość jajek i brak tłuszczu.