luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Babka cytrynowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna babka, mocno cytrynowa i wilgotna.

Babka  cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 4 jajka
  • 250 gram cukru
  • 200 ml. oleju
  • 200 ml. solu pomaranczowego
  • 300 gram maki pszennej
  • 1 maly proszek do pieczenia
  • starta skorka z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • na lukier:
  • 200 gram cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Jajka ubic z cukrem, dodac olej, sok z 1/2 cytryny i sok pomaranczowy. Nastepnie dodac starta skorke z cytryny oraz make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Piec 50-55 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto ozdobic lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z 1/2 cytryny.

Tagi:

jajko jajka mak