goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Babka cytrynowa 12

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest bardzo, bardzo smaczna

Babka cytrynowa 12

Składniki:

Babka cytrynowa 12

 

  • masło 1 kostka
  • cukier puder 25 dag
  • jaja 4 sztuki
  • aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • cytryna 1 sztuka
  • śmietana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 15 dag
  • mąka ziemniaczana 10 dag
  • kandyzowana skórka cytrynowa 5 dag

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa 12
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo wbijamy po 1 jajku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, śmietanę. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia, skórkę kandyzowaną. Powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy babkę około 1 godzinę w 180 stopniach. Dekorujemy wg uznania.